Războiul din Ucraina se vede la pompă și nu vor plăti doar șoferii de mașini pe benzină și motorină
Anul 2022 a venit la pachet cu valuri semnificative de scumpiri. Cele mai multe dintre ele s-au resimțit la facturile pentru utilități, dar la stațiile de alimentare cu benzină și motorină se poate observa, de asemenea, un dezastru.
De la începutul anului, carburantul de la pompă s-a scumpit cu aproximativ 20%, iar trendul va continua și în următoarele săptămâni și luni. În spatele acestor creșteri de prețuri, se află atât aprecierea cotațiilor internaționale, cât și, în mod previzibil, conflictul din Ucraina. Acesta din urmă nu se regăsește momentan complet în chitanța de benzinării, dar problema se va accentua în următoarele săptămâni.
Prețuri mai mari la benzină și motorină, în România
Deși carburantul din țara noastră continuă să fie printre cele mai ieftine din Europa, doar Bulgaria, Ungaria și Polonia având prețuri mai accesibile, acest detaliu nu le ține de cald românilor care au salarii semnificativ mai mici decât în Polonia, de exemplu.
Ca referință, la 1 ianuarie 2022, în București, la Petrom, un litru de benzină era de 6,1 lei, în timp ce un litru de motorină era infim mai ieftin, 6,07 lei. La momentul de față, benzina este mai scumpă cu 17,2%, până la 7,15 lei, în timp ce benzina s-a scumpit cu 19,9% până la 7,28 lei. Principalul argument din spatele situației din primele luni ale anului ține de majorarea cotațiilor internaționale la țiței, dar și de scumpirea produselor petroliere de orice fel.
Pentru context, la 1 ianuarie 2022, un barile de țiței Brent, cel mai relevant pentru piața europeană, era cotat la 77,94 dolari. Acum, același produs se vinde cu 114,82 dolari pe baril, o creștere de 47,32%. Cea mai mare parte din acea creștere sau cea mai accelerată s-a manifestat în urma începerii invaziei Ucrainei, de pe 24 februarie și până în prezent. Prețul petrolului Brent era de 96,89 de dolari pe baril, iar într-o săptămână a bububuit cu 18,5%. Variațiile din această piață se resimt la pompă în aproximativ o săptămână, deci nu mai durează mult până la un nou val de scumpiri.